lauantai 17. elokuuta 2013

kodin sydän


Ihanaa, kohta saa taas polttaa tulta takassa! Onko mitään kotoisampaa kuin hiippailla yön jäljiltä hieman viileään alakertaan ja sytyttää takkaan hiljaa räsähtelevä tuli? Takkaa poltettiin viime talvena ahkerasti jo pelkästään lämmitystarkoituksissa, sillä talo on muuten sähkölämmitteinen. Lämmityskautta ajatellen ostin takkapuille tuollaisen vinopärekorin, joka tuo rosoista kodikkuutta olohuoneen moderneihin linjoihin. Korissa puista irtoavat roskat pysyvät myös vähän paremmin sisällä kuin avonaisissa puunkantimissa.

Takka on Uuniseppien varaava kaakelipäällysteinen malli, jossa on luukut sekä olohuoneen että ruokailutilan puolelle. Kaakelipinta on osoittautunut käteväksi pintamateriaaliksi, sillä siitä lähtevät pyyhkäisemällä irti kaikki jäljet ja tummentumat, joita luukun yläpuolelle väkisinkin syntyy. Kuvassa eivät erotu kaakelien hennot harmaat vaakaraidat. Talon rakennuttajilta on ollut hauska oivallus, että samaa laattaa on tehosteena myös yläkerran kylpyhuoneen seinässä.


Tänä iltana takassa syttyvät kuitenkin vielä kynttilät. Huomiseksi on nimittäin tiedossa taas vähän kesäisempää säätä!

10 kommenttia:

  1. Minäkin odotan kovasti takkakautta! Meillä ei tosin ole varaava takka, mutta sitä paremmalla syyllä sitä saa sitten polttaa joka päivä! Lämmityskustannuksissa säästimme valtavasti verrattuina edellisiin asukkaisiin, jotka eivät juurikaan olleet käyttäneet takkaa. Äärimmäisen hyvä tuo kaakelipinta! Rosoisesta rappauksesta tummentumia olisi kamala hinkata... Täytyykin laittaa muistiin haavekotia varten! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Tuossa alla pohdin, onko kaakelipinnassa joitain huonoja puolia, kun niitä melko vähän näkee. Voisivatko laatat esim. halkeilla ajan mittaan? En tiedä, ja toisaalta onhan kakluuneeja ollut olemassa maailman sivu.

      Poista
  2. Me teimme juuri takkakaupat.. Voi sitä onnen hetkeä, kun pääsee ensimmäisen kerran hypnotisoitumaan oman tuvat takkatulesta :)

    Tuo pärekori oli rakkautta ensi silmäyksellä! Kaunista..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi olkoon takkakaupoista! Se on varmasti ihana mutta jännittävä hetki - vetääkö tämä nyt vai ei...

      Poista
  3. Hih, koira ei pääse karvoistaan eikä meteorologi sään ennustamisesta, äitiyslomallakaan. ;)

    Takka on kaunis. Minäkin haaveilen tuollaisesta kahteen suuntaan avautuvasta takasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa, kovasti olen yrittänyt! Mutta nuo hommat tuuppaa kyllä seuraamaan päivittäin mukana:)

      Poista
  4. Meillä on rempan alla olevassa (tulevassa) kodissamme tiilenvärinen avotakka. Aioimme rapata sen valkoiseksi, vähän muurata sivulta umpeen ja asentaa luukun. Mutta - selvisi, että takan tiilet eivät kestä kuumuutta. Ja muutenkin tarvittaisiin joku imuri, koska takka vetää huonosti.

    Ah, uudet talot ja uusi takka. Ei ole näitä ongelmia. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kökkö, ei aina mene suunnitelmat putkeen. Mutta minusta tiilenvärinen avotakka ei kuulosta yhtään hullummalta - vaaleaan sisustukseen yhdistettynä se voisi olla tosi kiva! Nämä valkoiset takathan ovat vain taas yksi trendi...

      Meidän vanhempien vuonna -80 valmistuneessa talossa on avotakka, jossa oli veto-ongelma. En muista, että sitä olisi montakaan kertaa oikeasti käytetty lapsuuteni aikana. Myöhemmin siihen asennettiin luukut ja nyt takka toimii kuin unelma ilman mitään imuria. Eli ehkä auttaa teilläkin?

      Mitä tulee uusiin, ongelmattomiin takkoihin - LOL! Kaikenlaista vikaa kuulee näistäkin löytyvän. Meillä päänvaivaa tuottaa ilmanvaihdon ja takan yhdistäminen. Ja esimerkiksi keittiön liesituuletinta ei voi käytää, kun takka palaa, tosi kätevää. Ellei sitten halua kokata palovaroitinten soidessa.

      Poista
  5. Mä halusin ehdottomasti meidän takkaan valkosen rapatun pinnan...nyt mietin, että miks ihmeessä?!!? Enhän mä saa sitä puhdistettua millään ja tummunut on jo hirveesti :( Uudelleen maalaus siis varmaan aina takkakauden päätyttyä! Meillä talvisin käytössä joka päivä, että pysyy lämmityskustannukset kurissa. Nyt mä siis ihaillen katselen teidän takkaa ja ehkä saan miehen ylipuhuttua, että sittenkin laatoitetaan se... onhan takka tosiaan ollut meillä jo vuoden! Mut eikö naisella oo oikeus muuttaa mieltään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan naisella on siihen oikeus! Mä oon miettinyt, että onko noissa laatoissa jotain vikaa, kun niitä niin vähän näkee. Onko ne jotenkin kalliit toteuttaa tai voiko ne halkeilla ajan saatossa?

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.