maanantai 5. marraskuuta 2012

neljän tölkin lasagne


Eilisen sunnuntai-iltapäivän sumussa ja hämärässä tehtiin ruoaksi sitä, mihin kaapista löytyy ainekset lähes aina eli tonnikalalasagnea. Sekä lasagnen että salaatin sekaan laitoin runsaasti basilikaa. Mmm... minulla on paha basilikaputki päällä: syön sitä kaiken aikaa, kaikkialla ja kaikkien kanssa.

Pikkuveljeni saapui lounasseuraksi ja keskustelu kääntyi jälleen valokuvaukseen. Veli on nimittäin ollut pääasiallinen tietolähteeni järjestelmäkameran käytossä (yritys ja erehdys -menetelmän lisäksi) ja nytkin sain arvokkaita vinkkejä. Minun kannattaisi mm. ryhtyä kuvamaan RAW-muodossa, mikä saattaisi lieventää valkoisten alueiden puhkipalamista kuvissa. Videokuvauksestakin puhuttiin, se onkin veljen ydinosaamisaluetta, ja itse olen leikitellyt ajatuksella tuottaa videoita tänne blogiin. Valitettavasti kamerakalustoni vaatisi ensin päivityksen kunnollista videokuvaa tuottavaan malliin.



Koska tämä on ensisijaisesti ruokapostaus, laittakaamme nyt myös tämä sangen helppo tonnikalalasagnen ohje:

3 tölkkiä tonnikalaa paloina vedessä
öljyä
1 tölkki (400 g) tomaattimurskaa
1-2 dl vettä
2-3 porkkanaa raastettuna
suolaa
mustapippuria
oreganoa
basilikaa

juustokastike:
8 dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
2 dl juustoraastetta
valkopippuria
muskottipähkinää

täysjyvälasagnelevyjä
juustoraastetta päälle

Pyöräytä tonnikala pannulla öljyssä ja lisää porkkanaraaste, tomaattimurska, vesi sekä mausteet. Jätä tonnikalakastike hautumaan kannen alle. Vispaa vehnäjauhot ja mausteet kylmään maitoon. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen kunnes kastike sakenee. Ota pois liedeltä, lisää juustoraaste ja sekoita hyvin.

Lado laakeaan vuokaan vuorotellen kerros tonnikalakastiketta, juustokastiketta ja lasagnelevyjä. Jätä päällimäiseksi kerros juustokastiketta. Viimeistele juustoraasteella. Paista uunissa 225 °C noin 50 min. Anna jäähtyä ja vetäytyä ennen tarjoilua.

16 kommenttia:

  1. Herkullisia ruokakuvia! Basilika tosiaan on ihanan makuista, se sopii niin moneen juttuun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on vielä kokeilematta saamani vinkki basilikasta pirtelössä, odotan makuelämystä:)

      Poista
  2. Itse kuvaan aina RAW muodossa, ei tullut mieleeni ehdottaa, pahoittelut. Photarissa on kätevä "recovery" nappi, josta voi vielä vähän säätää, jos on jokin palanut puhki. Se toki vaatii sen Photarin, en ole varma onko sitä muissa ohjelmissa?

    Oi, olispas ihana katsella sinun tekemiä videoita! Se on kyllä alue, joka olisi mukava osata edes sillain omaksi iloksi ja satunnaisesti blogin lukijoiden iloksi. Ota kaikki irti noin läheltä löytyvästä tietopankista ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei ole photaria, vaikka hankintalistalta löytyy. Teen säädöt iPhotossa, jossa on mahdollisuus jonkin verran palauttaa kirkkaiden alueiden värejä. Toimii tosiaan RAW-muodossa paljon paremmin, samoin kuin valotuksen säätö. Joo, videojuttuja täytyy vielä miettiä...

      Poista
  3. Herrkullista! Sinun kuvasi täällä blogin puolella näyttää mielestäni aina kauniilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Kiva kuulla, itse kun kiinnittää katseensa aina niihin virheisiin:(

      Poista
  4. Basilika on ihanaa, sitä voi lisätä miltei mihin tahansa.

    Videoita en ole koskaan tullut ajatelleeksi lisätä blogiin, vaikka ammattilaisapua videoiden kuvaukseen löytyisi ihan kotoa, mieheni kun on TV-kuvaaja ja ohjaaja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ehdottomasti kuvaaja hommiin ja videoita Lumon blogiin, jos kerran tuollaista apua on saatavilla:D sullahan voisi olla oma lifestyleohjelma...

      Poista
  5. Ihana valkoinen kattaus ! <3 herkullista... mmmm m !

    http://dejiss.blogspot.com

    -Maria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tajusin juuri ettei kotoa juuri muita kuin valkoisia astioita löydykään...

      Poista
  6. Oi kuinka upeita kuvia! Mikäs kamera ja objektiivi sinulla onkaan käytössä? Mun kalustolla ei tietoakaan tuollaisista kuvista...

    Kokeilin joskus kuvata RAW-muodossa mutta törmäsin kuvien käsittelyvaiheessa siihen tosiasiaan, ettei meillä ollut tallella Canonin softaa joten en pystynyt käsittelemään kuvia millään ohjelmalla :( Photoshopia mulla ei myöskään ole, pitäisi varmaan sekin hankkia - kuten se uusi kamerakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Marja... ensin kyllä esitän vastaväitteeni, salli minun olla se, joka ihailee sinun blogisi aina onnistuneita kuvia! Ja mun järkkärihän on se Canonin halvin mahdollinen 1100D, jota kaikki oikeat kuvaajat kavahtavat :D itsekin ensin luulin, ettei iPhoto ymmärrä RAWien päälle, mutta kyllä se niitä näyttää syövän. Photoshop on kyllä mullakin haavelistalla!

      Poista
  7. Näyttääpä herkulliselle! Blogissasi on aina niin kauniita kuvia, että on pakko pysähtyä hetkeksi vain katselemaan. :) Suosittelen kyllä kokeilemaan raw -kuvia. Nimenomaan valkoisten ja mustien asioiden kuvaamisessa on aivan mainio keino ja saahan siinä muutkin värit paljon paremmin toistumaan ja vastaamaan todellisuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos... RAWien tiellä ollaan ja pysytään. Ainoa huoli on, että ne vievät levyltä paljon enemmän tilaa... taitaa olla kohta lisämuistin hankinta edessä.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.