tiistai 6. marraskuuta 2012

vielä kerran formen matot



Muistatteko vielä ostamani Formen Lumia-matot? Viime kauppareissulla katse osui Prisman mattohyllyssä hyvin tutun näköiseen kuosiin. Lähempi tarkastelu osoitti, että kyse oli identtisestä tuotteesta, joka oli epäilemättä peräisin samasta tehtaasta kuin kotona olevat yksilöt. "Made in Finland" julisti tuoteselostekin - mutta logossa komeili S-ryhmän oma sisustustavaramerkki House.

Kaupan omat merkit ovat tietysti jokaiselle tuttuja ruokaostosten ja päivittäistavaroiden puolelta. Minulle oli kuitenkin uutta, että jokseenkin kotimaiseksi designiksi luokiteltava tuote päätyy ns. private label -myyntiin - mutta toisaalta miksikäs ei? Itse maksoin 80 x 200 cm kokoisesta Lumia-matosta 129 e, kun taas verkkokaupassa vastaavan House-merkkisen Rita-maton hinta on 99 e. Tässä tapauksessa, kun olin maton jo hankkinut, tuotteen löytyminen lähimarketista sekä huvitti että ärsytti.

Voisiko tämä tarkoittaa, että jatkossa hyllystä löytyisi muitakin vastaavia sisustustuotteita ilman alkuperäisen tuotemerkin hintaa kasvattavaa markkinointilastia? Vai onko lukijoilla vinkkejä, löytyykö jo?

16 kommenttia:

  1. sori,sori,sori, muta tartuin nyt tuohon "ilman alkuperäisen tuotemerkin hintaa kasvattavaa markkinointilastia" kohtaan...

    Kaupan omista merkeistä jää (yleensä) valmistajalle huomattavasti pienempi kate, mutta he suostuvat valmistamaan niitä koska niissä määrät on suuremmat.
    Vaihtoehtoisesti ne painostetaan siihen "no tää kauppa annetaan sit toiselle"-tyyppisellä lauseella...

    laitoin tämän kommentin poikkeuksellisesti nimettömänä, kun en halua että työnantaja näkisi tämän :/

    Anyways, nätti matto, joka tapauksessa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista kuulla. Kieltämättä joskus on tullut ihmeteltyä private label -hinnoittelua, mutta ihmettelyn tasolle asia on jäänyt ja olen niellyt mukisematta kaupan selitykset. Toki tällainen myyntierä voi olla pienelle toimijalle hyväkin mahdollisuus mutta ei tietysti sitä itseään, että saisi olla hyllyssä esillä oman tuotenimensä alla.

      Poista
  2. Aikamoinen yllätys löytää tuo samainen tuote Prisman valikoimista! Ja kummallista, että sitä voidaan myydä kahden eri merkin alla...

    Jokatapauksessa, blogissani on sinulle pieni haaste :)
    http://fallingforfashionblogi.blogspot.fi/2012/11/haaste-10-lempiasiaa.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos haasteesta, pitääpä tarttua siihen pikimiten!

      Poista
  3. Tietääkseni vastaavalla kudonnalla valmistettuja mattoja valmistaa Suomessa muutama yritys. Laatueroja kyseisissä matoissa on, osa valmistetaan ohuemmasta langasta ja jotkut ovat löysiä. Ymmärtääkseni Formen matot ovat laadultaan erittäin hyviä. Tarkempi tarkastelu osoittaa että Formen matoissa on myös erivärinen (valkoinen) kääntöpuoli, mitä ei Prisman matoissa ole. Ja värivalikoima on laajempi. Eikä Prismasta saa myöskään erikoiskokoisia mattoja. Ja kyseessähän on vain yksi mattomalli, Formen valikoima on laaja. En siis tiedä kuka Prisman matot valmistaa mutta tarkka tarkastelu on paikallaan kun mattoja valitsee.
    Sanoisin silti että aika pieni tuo hintaero on, Prisma nimittäin myy tavaraa valtavia määria. Suosisin silti design-yritystä. Kaikkia hittituotteita kopioidaan, mutta positiivista on että kopiotkin ovat kotimaisia! Olihan nuo Ratiankin uuden mattomallit selvästi haettu Formen valikoimasta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa siltä, että tiedät asiasta enemmän kuin minä:) Sen verran on kuitenkin sanottava, että matot ovat mielestäni edelleen identtisiä. Ostamani Formen matot ovat sitä paitsi samanlaisia molemmin puolin, mikä tuli minullekin vähän yllätyksenä, sillä heidän nettisivuillaan tosiaan sanotaan Lumian olevan valkoinen taustaltaan. Ehkä tämä liittyy siihen, että matot tosiaan tulevat eri tuotantopaikoista. Arvostan kyllä Formen alkuperäisyyttä ja sitä, että maton saa haluamaansa mittaan ja väriin. Olihan Prismassakin värivalikoimaa, mutta jotkut niistä olivat aika... eksoottisia.

      Poista
  4. Hei Lisbet, heitin sua 11 kysymyksen haasteella!
    Pirteää viikonloppua, mia

    VastaaPoista
  5. S-ryhmä kopioi melkoisen röyhkeästi myös Iittalan tuotteita. Kun Iittala menee myymään Prismalle seuraavan sesongin tuotteita, niitä ei ostetakaan vaan kopioidaan niin, että saattavat olla hyllyssä jopa ennen alkuperäistuotteen ensi-iltaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietinkin tämän postauksen yhteydessä, nähtäisiinkö Iittalaa tai Arabiaa koskaan private label -myynnissä. Ajattelin, että ei, heillä on varaa kieltäytyä. Ko. firmojen tuotteita on joka tapauksessa markettien hyllyt täynnä. Mainitsemasi plagiointi on kyllä melkoinen ongelma monelle muotoilualan toimijalle, mitä olen kuullut...

      Poista
    2. Onhan noita mariskooleja (kopioita) jokaisessa halpakaupassa. Suurin osa Iittalan ja Marimekon tuotteista tehdään halpamaissa, jota moni ei tunnu tietävän. Eli tuotannollisesta näkökulmasta on ihan sama ostatko alkuperäistä vai kopiota.

      Toihan on mahtava juttu että Prisman private label paperinarumatot ovat kotimaisia. Olisivatpa muutkin tuotteet! Ostakaa hyvät ihmiset kotimaisia tuotteita ja pidetään työpaikat ja yritykset pystyssä. Ja jos maton hinnassa on vain parin kympin ero niin suosikaa pienyrittäjyyttä! Ellei näitä luovia pienyrityksiä ole, niin valikoimat käyvät aika tylsiksi. Pakkaa olemaan niin että nämä designyritykset tekevät tuotekehttelyn ja ketjut sitten kopioivat niitä ja myyvät halvalla. Epäreilua sanoisin.

      Poista
    3. Hear, hear. Itsekin olen äimistellyt monien kotimaiseksi mielletyn tuotteen "kotimaisuutta".

      Poista
  6. Onko nuo Formen matot puhtaanvalkoisia vai luonnonvalkoisia? Mulla on hakusesa puhtaanvalkoiset matot, mutta ainakin ne Prisman House-matot on luonnonvalkoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat mielestäni ihan samanvärisiä kuin House-merkin. Eli väri on reilusti luonnonvalkoinen.

      Poista
  7. Formelta on saatavana myös ihan puhtaan valkoinen matto. Ja raidallisesta Aino-matosta musta-valkoinen versio, jossa raita on tosiaan ihan puhtaan valkoinen. Se ei ole vakiovalikoimissa vaan pitää tiedustella erikseen Formelta.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.