tiistai 30. heinäkuuta 2013

this used to be my playground


Lähdimme poikien kanssa sunnuntaina autotallityömaata pakoon vanhempieni luokse Keski-Suomeen ja olemme viihtyneet täällä alkuviikon. Kun oma piha on kasa sepeliä ja kitukasvuista nurmikkoa, on ihana käyskennellä vaihteeksi rehevässä puutarhassa. Tontti oli puuton peltomaa, kun äiti ja isä sen ostivat reilut kolmekymmentä vuotta sitten. Nyt sillä on useita täysikasvuisia puita, perennoja, marjapensaita, syreeniaita ja kasvimaa.

Huolellisesti kivetyistä ja karikkeella peitellyistä nykypihoista ei taida koskaan tulla tällaisia rönsyileviä puutarhoja, vai mitä luulette? Kuka enää istuttaa villiviinin talon seinustalle tai tahtoo tusinan viinimarjapensaita ristikseen? Silti vanhassa kotipihassa on jotain todella viehättävää ja sen runsaus vain korostuu loppukesästä. Puutarha kertoo siitä, että sen istuttamiseen ja hoitamiseen on käytetty aikaa. Keväisin kylvetään kasvimaa, kesäisin kastellaan kukkia, syksyisin haravoidaan lehdet ja illat vietetään mehumaijan äärellä keittämässä mehuja ja soseita puutarhan antimista.

Kivialtaaseen istutetut havukasvit puolestaan kertovat lähinnä siitä, kuinka kiireisiä ollaan ja kuinka kotona käydään vain kääntymässä työpäivän ja harrasteiden välissä.




Kaivuri on ollut hommissa perunapenkissä.


Köynnöskasvien valtaaman pergolan inspiraatio on isän mukaan haettu Mikkelin Naisvuoren pergoloista.


Huomenna palaan taas omalle pihalle. Muutama terassijuttu on tiedossa meiltä kotoakin...

3 kommenttia:

  1. Ihana kodikas piha! Mä oon vähän hassu, mutta muhun vetoaa paljon enemmän rehevät perinteiset puutarhat kuin nykymuodikkaat kivialtaat kuorikatteineen ja havukasveineen. Olen vissiin parantumaton romantikko, joka nauttii kukkapenkeistä ja kasvimaista :)

    VastaaPoista
  2. Niin totta, mitä puhut nykypihoista! Mekin asutaan uudehkossa omakotitalossa, piha on kahdeksan vuoden jälkeen edelleen vaiheessa..Haaveilen siitä, että pikku hiljaa poistan nurmikkoa vähän sieltä ja täältä..ja joskus (varmaan 25 vuoden päästä) tämänkin on oikeasti puutarha, eikä vain piha.:)

    VastaaPoista
  3. Oi, minä haaveilen tuollaisesta pihasta! Anoppi puuskahti asuntomessuilla, että ne karikkeet pitäisi kieltää lailla :D ja olen kyllä samaa mieltä. Näyttää karsealta.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.