perjantai 17. elokuuta 2012

vaatehuoltoa osa 1

To-do -listallani on ollut muutama syyspuolen vaatehuoltoon liittyvä juttu. Ensimmäinen niistä oli puolitoista vuotta sitten Zarasta ostetun kasmirneuletakin freesaus. Vaikka tuoteselosteessa neuleen mainitaan olevan 100% kasmiria, Zara on ilmeisesti tinkinyt kuitujen pituudessa, sillä neuletakki nyppyyntyi nopeasti käyttöönoton jälkeen.



Nukasta oli vaikea saada kuvia mutta ylläolevasta saa ehkä jonkinlaisen käsityksen.

Niinpä laitoin nukanpoistajan laulamaan. Bongasin vekottimen aikanaan useammastakin blogista ja pakkohan sellainen oli saada. Omani on Coline-merkkinen ja ostettu Clas Ohlsonilta. Kuvista päätellen se on identtinen OBH Nordican vastaavan laitteen kanssa, ja samankaltaisia löytyy lukuisilta muiltakin valmistajilta.



Nukanpoistajalla surrauttelu on ehkä yksi terapeuttisimmista kotitöistä, joita tiedän. Kaikkein palkitsevin osuus on kuitenkin nukkasäiliön tyhjentäminen ja ulos pölähtävän nöyhtäpallon ihmetteleminen. Irtosiko kaikki tämä tosiaankin yhdestä neuletakista?


Neuletakissa on pussimaiset taskut, jotka olisivat täydelliset koti- ja vapaa-ajan käyttöön tarkoitetussa rennossa vaatteessa. Saadakseni takista edustuskelpoisemman päätin kuitenkin ommella repsottavat taskunsuut kiinni. Tein ompeleet taskun sisäpuolelle noin 5 mm yläreunasta niin, ettei suuaukko näytä täysin umpinaiselta. Vaate ryhdistyi tästä silminnähden.



Lopuksi vielä prässäsin neuleen kostean harsoliinan kanssa. Täytyy sanoa, että olen lopputulokseen tyytyväinen: pelastin jo kerran kotikäyttöön tuomitun rönttövaatteen yhteiskuntakelpoiseksi. Eihän tuo laatu tietysti mihinkään muutu, eli käsittelyn saa uusia aika ajoin, mikä vähä vähältä syö neulosta. Laadukas kasmirneule onkin lisätty toivelistalle - onko teillä hyviä vinkkejä?

18 kommenttia:

  1. Pikku freesaus tekee vaatteille hyvää.

    Replayn cashmereneuleet ovat ilmeisesti aika laadukkaita, itselläni ei ole cashmeea Replaylta, mutta merkin pariin puuvilla- ja villaneuletakkiin olen ollut tyytyväinen.

    Suomalaisen Arelalizzan cashmereneuleet ovat laadukkaita, liike löytyy Helsingistä katajanokalta.

    VastaaPoista
  2. Nukanpoistaja on yksi asia mikä pitäisi jokaiselta löytyä, sillä saa niin kätevästi vanhoista vaatteistakin edustuskelpoisia. Oon muuten huomannut että laadussa on tosi paljon eroa ostaako halpismallin jostain lidlistä vai kunnon laitteen vähän kalliimmalta merkiltä. Kannattaa panostaa laatuun niin pysyy vaatteet ehyinä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä saa ihan hyvää jälkeä mutta olen miettinyt, miten käy, kun sisällä olevat terät tylsyvät. Vaihto-osia ei kai saa mistään. Tylsillä terillä tulee varmaan helpommin tehneeksi vaatteeseen reiän...

      Poista
  3. Mulla on tuo samainen neuletakki. Nyppyjä ei pahemmin tullut, mutta tuli reikä! Ja mitään hyönteisiä kaapeissani ei ole... Laatu varmaan saattaa vaihdella. Repeatiin olen ollut tyytyväinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Johan! Olen pessyt tämän kerran, johtuvatkohan nypyt siitä?

      Poista
  4. Hei,

    Vaatetusalan ammattilaisena haluan sanoa, että nukan nouseminen pintaan käytön alussa on kasmirille tyypillinen ominaisuus eikä sitä kannata heti säikähtää. Nyppyyntyminen vähenee käytön myötä.

    Omasta puolestani voisin suositella Repeatin neuleita. Merkin oma nypynpoistaja taas on niin tehokas että olen sillä onnistunut surauttamaan reiän puseroon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidetäänpä mielessä. Tässä neuleessa nukan muodostuminen alkoi kuitenkin olla häiritsevää ja epäsiistiä. Tietysti olisi mukavaa, jos jatkossa tuota ongelmaa ei olekaan!

      Poista
  5. Kyllä vaan näistä blogeista on hyötyä, mä en ole ollut edes tietoinen tällaisesta laitteesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiks jeh:) Kuten kirjoitin, blogeista minäkin tämän laitteen löysin.

      Poista
  6. Nypynpoistaja/nukkaleikkuri onkin ollut ostoslistallani pitkään. En vain oikein tiedä, mistä voisin lähteä sellaista etsimään. Löytyisiköhän Gigantista?

    Minä tilasin hiljattain Mangolta kaksi silk-cashmere-neulepaitaa. Molemmista on irronnut aika lailla nukkaa jo, mutta kai se on näin aluksi ihan normaalia ja sekin toivottavasti tasoittuu ensimmäisten käyttökertojen jälkeen. Materiaaleihin nähden nuo olivat aika halpoja, 40 euroa kappale.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan aika monessa paikassa myydään ja Karlakin tuossa alla kirjoitti, että Gigantista löytyy. Joo, ilmeisesti nukan muodostuminen on aluksi normaalia, sen olen saamistani kommenteista oppinut:)

      Poista
  7. Hennalle ylle vinkiksi, että Gigantista löytyy OBH Nordican laite.

    Joku vinkkasi minulle blogissa kirjoittaessani samanlaisesta nyppyleikkurista sellaisesta kashmirkammasta, jolla voi selvittää noita nyppyjä hellävaroen. En ole missään törmännyt sellaiseen, vaikka olen koettanut katsella. Mun ihanassa Repeatin kietaisuneuleessa on muutama nyppy kun olen käyttänyt sitä niin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äidilläni on sellainen kampa, mutta en tiedä, riittäisikö oma kärsivällisyyteni sen käyttöön. Se on ehkä tarkoitettu todella hienoille ja vähän nukkaa muodostaville neuleille eikä tällaiselle savotalle kuin Zaran neule on. Olen nähnyt niitä muuten myytävän esim. ompelutarvikkeiden joukossa.

      Poista
  8. Tuollainen nukanpoistaja on jo pitkään ollut hankintalistalla, täytyisi vaan saada aikaiseksi kotiuttaa se! Näyttää oikeinkin kätevältä laitteelta.

    Blogissani olisi sulle tunnustus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tunnustuksesta! Tämä oli kyllä kätevä vehje. Ja kuten mainitsin, terapeuttinen. Näkee heti kättensä jäljen.

      Poista
  9. Tosiaan kuten yksijo aikaisemmin mainitsi, on nukkaantuminen varsinkin alussa hyvin tyypillistä. Kashmir myös puhdistaa itse itseään nukkantumalla, joten sitä ei pidä säikähtää :) Itse en ole uskaltanut kokeilla tuollaista nukanpoistajaa, mutta tämä http://www.arelalizza.fi/kauppa/cat/product_details.php?p=60 on tosi kätevä. Sillä kehtaa kammata neuletta julkisemmassakin ympäristössä.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli hyvä tietää. Ja jos tulen hankkineeksi laadukkaampaa kasmiria, pitää varmaan laittaa myös kampa ostoslistalle...

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.